Една необемна, но дългочетящата се книга, Забравената мая“ съдържа кратки есета

...
Една необемна, но дългочетящата се книга, Забравената мая“ съдържа кратки есета
Коментари Харесай

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, само че дългочетящата се книга, „ Забравената квас “ съдържа къси есета от писателя и литературовед доцент доктор Калин Михайлов, учител по антична и западноевропейска литература в СУ „ Св. Климент Охридски “. 

Четенето на тези есета провокира неповторимо чувство – това умеене на създателя да вижда елементарните неща, осмисляйки ги прочувствено през напълно галактически висши мащаби, без доста думи и по някакъв метод близки до езика на читателя. Онова, без което не можем и което разграничава човешкото живеене от просто размножаване и хлебоядство.

Калин Михайлов гостува на " Артефир " и описа повече за „ Забравената квас “:

 " Има за мърморенето, има за раздразнението, има за неща, с които се сблъскваме всеки ден съвсем... стремил съм се книгата да бъде елементарна, в положителния смисъл на думата. Т.е. да не бъде ненужно претенциозна, нещата да са изразени в самата им вътрешност, по този начин, както са почувствани. Борил съм се с изкушението на занимаващия се професионално с литература да приказва комплицирано.

За посивяващите хора, за дребните изненади, за общуването... за забравената квас

Забравената квас препраща към един откъс от Евангелието, където става дума за дребното квас, която заквасва огромно количество тесто. Там аналогията е обвързвана с Божието царство, което пораства неусетно. Аз съм имал поради, в необятен смисъл, и експедирам към грамотния четец – маята, която е нужна, с цел да може тестото на нашия живот да втаса и от него да се получи нещо, което става за ястие, нещо употребимо и нещо, което има същина за нас – един живот, кадърен да принася плод и да умножава положителното. Всяко положително нещо в действителност е вложено от Бог у нас, без значение дали го признаваме и признаваме. "

Снимките са предоставени от Калин Михайлов.

Чуйте повече в звуковия файл.

 Доц. доктор Калин Михайлов (род. 1966 година в София) е стихотворец, есеист и литературовед, учител по антична и западноевропейска литература в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Пише стихотворения от ранна възраст. Първата му стихотворна творба е оповестена през 1979 година Автор е на четири поетични книги. През 2018 година на полски език излиза стихосбирката му “Какъв е смисълът? ” (Jaki jest sens?). Стихотворения на Калин Михайлов са превеждани и на съветски, немски, италиански и британски език. В трите си издадени до момента литературоведски книги се занимава с връзките сред християнството и художествената литература. Специализирал е по тематиката „ Вяра и литература “ във Фрибур, Швейцария (1993-1994) и в Пасау, Германия (2002-2003). Бил е преподавател по български език и просвета в Университета на Саарланд, Германия (2012–2014).В сп. “Християнство и просвета ” поддържа есеистичната поредност “Вяра, живот, творчество ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР